Jahatsmisssion #2: Kan man få jahatte i IKEA?

Jeg fandt som sagt ikke en passende jahat på modemessen. Til gengæld faldt jeg over IKEA-kataloget, og det var nærmest en åbenbaring!

Der så folk eddersparkemig jahatsagtige ud; man fristes næsten til at kalde det en lykkeopslagsbog.

Det så lækkert ud. Tænk, at man kan have plads til at holde selskab med brætspil og fælles madlavning for SÅ mange politisk korrekte/ homoseksuelle/ etniske/ adopterende/ kreativ klasse-venner (og deres bedsteforældre) på 43 kvadratmeter med samtalekøkken og bløde stole. – Uden at det ser spor rodet ud. Jeg ville være med!

Så målet for min næste Barbapapa-mission lå lige til højrebenet: Jeg skulle i IKEA og have mig en jahat!

Allerede ved indgangen følte jeg det første lille lykkesus. Både fordi det var lykkedes mig at parkere i den 90 cm brede parkeringsbås, og fordi der lugtede af kanelsnegle, sådan rigtig hjemligt og hyggeligt. Men der gik ikke lang tid, før min jahatsberøvede kynikerhjerne tog over og vedtog, at det nok bare var en kemisk duftblanding, der blev blæst ud i svingdøren, for at manipulere mig til at føle ovennævnte følelse.

Men det skulle ikke slå mig ud. Nu skulle der higes og søges igennem samtlige afdelinger af potentiel hjemlig lykke.

Næste lykkesus ramte mig i babyafdelingen. (I know! Det er jo den sidste afdeling, hvis man følger pilene på gulvet. I’m a REBEL!) Jeg blev fandeme helt høj ved tanken om, at jeg aldrig skal købe noget i den afdeling igen. Jeg elsker mine børn, men jeg ELSKER, at de er blevet store. Jeg fik samtidig et kortvarigt flashback til hektiske ture i Babysam aka Helvedes Forgård, men jeg har heldigvis udviklet teknikker til at mane den slags minder i jorden igen. Så jeg kunne valse gennem afdelingen med et smil på læben og være uendeligt ubekymret om kvælningsfarer og ftalater.

Fordelen ved at gå imod pileretningen er, at man kan se ansigtsudtrykkene på dem, man passerer. Og det blev tydeligt, at IKEA er en mandeplagende kvindeverden. Der MÅ simpelthen være lavet antropologiske feltstudier af kønsroller, kropssprog, familiestrukturer og IKEA-ritualer. -Hvis ikke, vil jeg tilbage på uni og kaste mig over det!

Det var virkelig interessant. Der var visse træk, der gik igen ved alle de mennesker, jeg passerede.

Mændene havde det samme ludende kropssprog som ham den nyuddannede ingeniør med Fjällräven: Armene hængende passivt ned langs siden og næsen pegende mod gulvet, mens de sjokkede efter deres livs kærlighed med tankerne et andet sted.

Og så den pludselige ændring når den redebyggende mage vendte sig mod ingeniøren og kvidrende spurgte ind til, om det skulle være den gammelrosa eller petroleumsblå: et hurtigt ryk, op med hovedet, den klassiske “jajegERvågen”-bevægelse og et febrilsk udtryk i øjnene, der afslørede, at den stakkels mand hverken var klar over, hvad petroleumsblå var, eller at han havde behov for genstanden. Blandet med en let angst over ikke at kende svaret. Og så det tomme blik i øjnene, der afslørede, at det ikke ville rykke en millimeter ved hans lykkekurve, ligegyldigt hvilken farve der blev valgt. Men han var klog nok til at svare og virke engageret.

Kvindernes kropssprog havde også fællestræk: som små redebyggende kollibrier, mange med meget store maver; summende og kvidrende rundt med et årvågent, planlæggende blik i øjnene og hoveder, der bevægede sig søgende rundt i små ryk, som om de ledte efter insekter til afkommet.

Sprogligt var det også interessant at observere det homogene ordvalg. Igen og igen hørtes sætningsindlederen (i futurum/ pluralis): “Vi kunne også…”, ledsaget af ivrigt strittende pegefingre. Dette “vi” -også kendt som “det ægteskabelige vi“- kan som bekendt oversættes til kvindesprog og betyder: “Jeg har en plan. Du skal udføre den”.

Da jeg havde kæmpet mig mod strømmen af maver, hængemuler og indkøbsvogne, nåede jeg frem til køkkenafdelingen og kunne sende medlidende blikke til alle de stakler, der stod i kø for at få hjælp til at indrette drømmesamtalekøkkenet.

Jeg overvejede et kort sekund at fortælle den svedende folkemængde, at drømmen om det selvbyggede samtalekøkken højst sandsynligt ville koste 40% af dem deres parforhold, men det ville jo ikke være rigtig jahatsagtigt. Så jeg hastede svævende videre, lykkelig for, at jeg har valgt mit sidste IKEA-selvbyggerkøkken. Og at mit ægteskab overlevede det.

Jeg fandt faktisk ikke noget, jeg havde brug for. På en måde var det skuffende, at jeg ikke følte trang til at købe noget, ikke engang köttbullarna, men samtidig ganske rart ikke at mangle noget. (Jeg kom selvfølgelig hjem med en blå pose fyldt til randen).

Jeg fandt heller ikke jahatten på hylderne i Ikea. Men jeg fik faktisk en lille smule jahat på i erkendelsen af, at jeg er på vej ud af IKEA-fasen. Så forslag til jahatsmission #3 modtages gerne!

∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼∼

PS: Undskyld, husbond! Jeg lover at tage med på den store tur gennem Biltema helt uden at brokke mig. Jeg lover at virke engageret, når du peger på hydrauliske anordninger, skruedimser og ting, jeg ikke ved, hvad er. Jeg skylder big time.

Like, del eller følg jagtenpaajahatten.dk

på facebookInstagram og Bloglovin’.